Cara Nak Buat Ketam Telur Masin

Tak perlu beli lagi telur masin bedak hitam. Tapi kalau nak mudah boleh ikut perkongsian Suzana Shaem.


Pin On Msian Fish Prawns

Malah rasa telur masin homemade ini juga lebih sedap.

. Cara cara untuk menbuatnya. Tumis selama beberapa minit dan tumbuk atau hingga kuning telur masin dimasak. Punyalah malas nak pi rebus atas dapur hasil search dalam group ni juga.

Garam kasar satu kilogram. Ok ketam dah siap digoreng. 12 sudu kecil lada hitam kisar.

Masukkan telur masin sekali. Bersihkan ketam dan potong dua. Gaul gaul rata pastikan semua ketam disalut dengan kuah tadi Ok siap.

Didihkan air dan kacau sehingga garam larut sepenuhnya. Kalau nak buat lebih tu pepandailah adjust sukatan atau kuantitinya 10 biji telur gunakan telur itik jangan gunakan telur ayam atau telur penyugaram kasar satu kilogram air bekas bertutup seeloknya guna bekas yang diperbuat daripada kaca atau tanah liat contohnya bekas pasu dan seangkatan dengannya. 10 biji telur ayam.

Selain puas hati kebersihan juga terjaga. Tapi kena rebus dulu lah baru jadi macam ni. Ketuk-ketuk la sikit bahagian sepit yg keras tu bagi retak.

Masak sehingga wangi Masukkan susu cair dan gula tunggu sampai berbuih. Rebus bihun dalam air mendidih yang ditambah serbuk kunyit. Yang paling penting sekali ialah anda harus merebus spaghetti dengan cara yang betul kerana takut.

Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian goreng dengan tepung jagung. Hancurkan kuning telur dan sedikit putih telur kalau xnak putih pun xpe Gaul ketam dengan tepung jagung Dan goreng hingga masak. Tuangkan susu sejat serbuk ayam dan garam secukup rasa.

Panaskan buttermasukkan daun kari dan cili padi. 1Rendam dengan cuka selama 2 minit. Bagi yang nak cuba buat telur masin homemade ni berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.

Tumis daun kari hingga harum masukkan bawang putih dan cili padi merahhijau tadi. Ketepikan untuk menyejukkan sepenuhnya. Tujuannya untuk elakkan ketam tu overcooked dan isinya kekal pejal.

Masukkan wain masak masukkan penutup dan masak dengan api paling rendah selama satu hingga dua minit. Masukkan kuning dan putih telur masin serbuk lada hitam kacau rata dan tuang susu sejat. So bila nak mkn nanti senang sikit.

Tapi perkongsian Suzana Shaem ini cukup menarik. Bahan-bahan untuk meng-asin-kan 10 biji telur. Tak perlu tanah liat atau sekam cuma pakai cuka dan garam dan takkan mengotorkan dapur.

Panaskan buttermasukkan daun kari dan cili padi. Kalau nak cuba buat sendiri boleh lah ikut cara Suzana ini. Mudah Saja Buat Ketam Telur Masin Jimat Banyak Kalau Masak Sendiri Dari Makan Di Restoren Vanilla Kismis from cdnvanillakismismy.

Dia berkongsi cara buat telur masin yang cukup mudah. Masak hingga kering rasa dan jika ok boleh matikan api. 4Letak dekat luar je tak perlu simpan dalam peti ais.

IKLAN 2Selepas itu gaulkan dekat garam halusPastikan selaput telur sepenuhnya dengan garam. 3Kemudian letak dalam bekas peram dan 2 minggu atau 10 ke 16 hari. Masak hingga berbuih dan masukkan ketam goreng gaul rata dan kecilkan api.

Rebus atau kukus telur selama 15 jam jangan sampai mendidih. Cara Buat Telur Masin Sendiri Paling Jimat 2 Bahan Je Bajet Rm 10 Boleh Dapat 30 Biji Youtube Memasak Telur Resep Telur from. QH tambah sebiji lagi putih telur 2.

Masukkan telur masin sekali Masukkan ketam yang sudah digoreng. Letakkan 10 biji telur yang telah dibasuh dan dikeringkan dalam bekas. Bila dah masak celup isi ketam ke dalam air ais dalam 20 saat.

Arahan Tuang air dalam periuk dan masukkan garam. Masukkan ketam kukus ke dalam kuali dan kacau sehingga ketam dengan sos. Didihkan hingga kuah pekat.

Ni memang cara untuk buat telur masin. Kemudian kukus ketam hingga 34 masak. Cara menyiapkan berapa lama rebus telur masin.

Tuangkan air masin yang telah disejukkan sehingga menutup semua telur. Kacau rata dan masak hingga layu. Sediakan periuk dan masukkan air.

Tak perlu tanah liat atau sekam cuma pakai cuka dan garam dan takkan mengotorkan dapur. Jadi bila nak rebus kita kena bersihkan semua ini dulu. Biarkan air garam tadi sejuk dahulu.

1 Telur itik dipilih dari jenis bermutu. Masak Gulai Ketam Berapi Cara Orang Penang. Cara Membuat Telur Asin.

Selepas 10 hari cuba rebus sebiji dan rasa dah masin ke belum. Tapi kalau nak mudah boleh ikut perkongsian Suzana Shaem. Ok ketam dah siap digoreng.

Masukkan susu cair dan gula tunggu sampai berbuih. Jadi bila nak rebus kita kena bersihkan semua ini dulu. Kalau nak cuba buat sendiri boleh lah ikut cara Suzana ini.

Ni memang cara untuk buat telur masin. Beri jarak 2 cm dari permukaan. Bahan-bahan untuk meng-asin-kan 10 biji telur.

Rebus telur masin sampai masak asingkan kuning telur dan hancurkan zila tambah 1 biji bahagian putih telur masin. Dia berkongsi cara buat telur masin yang cukup mudah. Ni lah hasil selepas 2 minggu.

Telur masin yang popular di malaysia merupakan telur masin dari telur itek. Kalau nak buat lebih tu pepandailah adjust sukatan atau kuantitinya. Gaul ketam dengan tepung jagung Dan goreng hingga masak.

Goreng deep fried -. 10 biji telur gunakan telur itik jangan gunakan telur ayam atau telur penyu.


Sotong Telur Masin Meals Recipes Receipes


My Kuali Udang Goreng Telur Masin Seafood Recipes Food Asian Dishes


Ketam Masak Lemak Nenas Simple Malaysian Food Recipes Food


Duniaku Resepi Ketam Telur Masin Yang Sedap Makanan Dan Minuman Resep Masakan Makanan

No comments for "Cara Nak Buat Ketam Telur Masin"